Digitala Tvillingar, buzzword eller något som skapar värde

Detta är en inspelning från Malmö stad, i samband med en workshop för identifiera deras behov av digitala tvillingar, organiserad av Trine Nykär från Malmö stad, Sweco och Rise.

Seminariet belyser betydelsen av att utveckla digitala tvillingar i Sverige för ett smartare och mer datadrivet samhällsbyggande. Genom presentationer av Jenny Carlstedt, Anton Gustafsson från RISE och Adam Sjödin från Sweco, diskuteras projektinitiativen, användningsområden och tekniska aspekter av digitala tvillingar i samhällsplanering.

AI sammanfattning

Seminariet inleddes med en översikt över projektet för att etablera en nationell hubb för digitala tvillingar i Sverige, ledd av Jenny Carlstedt från RISE. Projektet syftar till att skapa ett centralt nätverk där standarder och format för digitala tvillingar kan samordnas. Genom att använda digitaliseringen i samhällsbyggnadsprocessen, inklusive IoT och sensordata, kan en mer effektiv och datadriven metod införas.

Carlstedt betonade vikten av att använda en konsekvent datakälla under hela byggnadernas livscykel, från planering till förvaltning. Digitala tvillingar kan revolutionera hur vi visualiserar och bestämmer över våra stadsmiljöer genom integrerade sensordata som ger detaljrika insikter om till exempel trafikflöden eller energianvändning.

Anton Gustafsson fördjupade sig i hur digitala tvillingar kan integreras i praktiska verksamheter med tekniska illustrationer på hur data kan kopplas ihop och visualiseras för olika syften. Den digitala tvillingens potential i samarbete och delning av information mellan olika sektorer lyftes fram som en kritisk framgångsfaktor.

Adam Sjödin presenterade konkreta exempel från stadsplaneringsprojekt där digitala verktyg har använts för att samla data och förbättra beslutsprocesser. Genom att samla in information från olika byggherrar i en enhetlig plattform har kompletta 3D-modeller kunnat skapas och använts i detaljplanearbeten för att få en mer holistisk bild av projekten.