Jari Kuusisto, IoT Ticket för smarta städer
I videon nedan kan vi se ett exempel på hur Tammerfors stad har använt kameror och AI för att mäta trafik i staden. Presentationen gjordes på Arbetsgruppen Standarder & Plattformars möte i maj i år. Den utgör en del av en kartläggning av IoT-plattformar som Arbetsgruppen genomför under året och där olika plattforms-leverantörer får komma och presentera sina plattformar.
Jari Kuusisto, Product Manager från IoT och AI företaget Wapice presenterar platformen IoT Ticket för smarta städer. Presentationen ägde rum 2024-05 -20.
AI Sammanfattning av presentationen:
Under föredraget delade Jari Kuusisto från Vapice information om deras IoT och AI-plattform, IoT Ticket, med särskilt fokus på exemplet från staden Tammerfors i Finland. Tammerfors är den största inlandsstaden i Norden med över 500,000 invånare i regionen och är en central punkt för finsk industri. Vapice har kontrakterats av staden för att tillhandahålla IoT-plattformen samt tjänster relaterade till utomhusbelysning och insikter om urbana områden under en tioårsperiod.
Kuusisto beskrev olika användningsfall som staden har implementerat med hjälp av IoT Ticket. Ett av de mest uppmärksammade projekten är Tammerfors puls, en tjänst som erbjuder prognoser över fotgängare och besökare i olika stadsdelar för att hjälpa företag att planera personalstyrka och lager, samt att skapa riktade marknadsföringskampanjer. Denna tjänst har utvecklats utifrån data från över 800 mätpunkter i staden, inklusive trafikljussystem, ekoräknare och kameror med maskininlärningsalgoritmer.
Ett annat intressant projekt är det dynamiska systemet för gatubelysning, som integrerades med trafik- och väderdata för att optimera energianvändningen och förbättra säkerheten. Staden kan även styra belysningen vid evenemang för att skapa speciella ljuseffekter eller evakueringsplaner. Detta system är tänkt att vara leverantörsneutralt, så att olika belysningsleverantörers system kan integreras och hanteras genom IoT Ticket-plattformen.
Tammerfors har också implementerat olika lösningar för att övervaka och förvalta utomhusområden, såsom parker och idrottsplatser. Genom att använda besöksdata kan staden planera underhåll och förbättringar av dessa områden, samt erbjuda medborgarna information om när det är bäst att besöka dessa platser för att undvika trängsel.
Kuusisto betonade också vikten av flexibel integration och säkerhetsåtgärder, särskilt när det gäller dataskydd och GDPR. Data från olika system harmoniseras på plattformen, vilket underlättar för olika delar av stadens verksamheter att dra nytta av helhetsbilden som data erbjuder.