Från silon till samarbete- erfarenheter från Tallinns arbete med Nexus Twin
“We have construction data scattered across departments - each using their own tools, with different responsibilities and priorities. I couldn’t imagine how we’d bring it all together.”
Så beskrev en stadsplanerare ursprungligen situationen i Tallinn Stad.
Tallinns Strategiska Ledningskontor samarbetade med oss på Nexus Twin i ett pilotprojekt för att centralisera information mellan avdelningar och överbrygga den fragmenterade stadsdatan – och med detta sätta en ny standard för digital styrning.
Utmaningen – Fragmenterad information med begränsad överblick som följd
Precis som många nordiska städer hade Tallinn under åren investerat i en mängd digitala verktyg – Revit för arkitekturmodeller, GIS för spatialanalys, PDF:er för planeringsdokument, AutoCAD för infrastruktur. Men inga av dessa system kommunicerade med varandra.
Stadsplanerare, beslutsfattare och ingenjörer arbetade i informationssilon. Data låg utspridd på olika plattformar, dold i mappar och inlåst bakom licenser. Resultatet? Förseningar, misskommunikation, dubbelarbete och förlorade möjligheter till smartare och snabbare planering.
Piloten - 6 månader att bygga en smartare stad
Tallinns Strategiska Ledningskontor inledde ett sex månader långt pilotprojekt med Nexus Twin i ett försök att förändra detta, med målet att:
· Centralisera all stadsdata – BIM, GIS, punktmoln, dokumentation – till en enda, realtidsplattform.
· Ge avdelningar tillgång till samma verifierade information, samtidigt.
· Förenkla komplexa arbetsflöden med visualiseringar och datacentralisering.
Trots utmaningar med datafragmentering och interoperabilitet (särskilt vid federering av modeller från verktyg som Revit, Navisworks, Tekla och Civil 3D), visade projektet vad som är möjligt när system samordnas under ett och samma tak.
Resultatet - Beprövad datacentrering, med stärkt tillit
En av de mest omedelbara förändringarna var möjligheten att samla data från olika mjukvaror, som Tekla, Revit och MagicCad, på ett och samma ställe.
Innan Nexus Twin kunde det ta 1–2 arbetsdagar att dela alla filer och dess kontext inför ett enda stadsplaneringsmöte. Under piloten skedde detta i stället i realtid – tack vare centraliserad och sammankopplad data, visualiserad i 3D och 2D.
Men det fanns fler effekter än enbart ökat tempo:
· Inga fler versionskonflikter – alla hade tillgång till samma ”single source of truth”.
· Terräng- och platsanalys vid behov, i realtid, med högupplösta punktmoln och GIS-lager.
· Automatiska regelverkskontroller sparade timmar av manuellt arbete.
· Ökat förtroende mellan avdelningar då alla samarbetade i en gemensam plattform i stället för via mejltrådar.
Några exempel på hur detta kunde se ut för Tallinn i plattformen var:

I Nexus Twin är all data projektcentrerad. Vilket innebär att i stället för att stadsdata behandlas som en statisk modell för allmänt bruk, integrerar och visualiserar Nexus Twin dynamiskt endast de tillgångar som är relevanta för ett visst projekt – oavsett om det handlar om nybyggnation, infrastrukturförbättring eller stadsomvandling.

Här ser vi en IFC-modell av Tallinns projekt. Nexus Twin 3D BIM Viewer är ett webbaserat verktyg för att visualisera, analysera och interagera med komplexa BIM-modeller i en georefererad miljö. Det möjliggör sömlös integration av IFC-data från olika branschspecifika AEC-program och ger realtidsåtkomst till projektinformation utan att kräva specialiserad mjukvara. Med intuitiv navigering, "clash detection" och automatiserade regelgranskningar stärker den samarbetet mellan experter, och intressenter som saknar vana av BIM och GIS, därmed säkerställer den smartare beslutsfattande genom hela projektets livscykel.

Här ser vi en konvertering av IFC modellen ovan till GIS modell för mer fördjupad spatialanalys. Nexus Twin GIS Viewer är en interaktiv, webbaserad plattform för att visualisera och analysera geografiska data i ett verklighetsnära sammanhang. Den integrerar sömlöst GIS-lager och IoT-data, vilket gör det möjligt för användare att utforska terräng, infrastruktur och stadstillgångar i både 2D och 3D.

Slutligen sammanförs alla dessa datatyper i Nexus Twins digitala tvillingmiljö. Genom att integrera högupplöst punktmolndata (E57, LAZ) kan exakta ’’as-built'’ -förhållanden återges i den digitala modellen. Det möjliggör detaljerad 3D-visualisering, mätning och analys av den fysiska miljön och används som stöd i exempelvis verifiering, förvaltning och stadsplanering. När punktmoln kombineras med BIM- och GIS-data skapas en gemensam rumslig referens. Det gör det lättare att följa förändringar över tid, identifiera avvikelser och planera för underhåll av infrastruktur på ett mer strukturerat sätt.
En modell för nordiska städer
Det som Tallinn åstadkom är inte unikt för Estland. Deras utmaningar – inlåsta system, utspridd data och långsamma beslutsvägar – är lika vanliga i Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och andra, mindre städer i Norden.
Det intressanta är hur snabbt denna förändring skedde. På bara sex månader visade Nexus Tallinn Stad att digital omställning inom stadsstyrning inte tar år – och inte behöver börja från grunden, utan tar rygg på befintliga satsningar inom digitaliseringen.
Istället för att ersätta befintliga verktyg, förenade Nexus Twin dem. Den blev ”spindeln i nätet” som knöt samman BIM, GIS och dokumentationssystem.
Fler städer står inför liknande utmaningar som Tallinn och vi delar gärna med oss av vår erfarenhet. Vill ni höra mer om vad digitala tvillingar kan göra för er verksamhet, ser vi fram emot att diskutera det med er.
Email: robin.oscarsson@east2north.com