Projektet att etablera en Nationell hubb för digitala tvillingar går efter julledigheten in på sitt sista halvår innan rapportering. I och med det är det hög tid att börja summera vad vi lärt oss under åren, och framförallt att identifiera vad som är viktigt att driva vidare framåt för att utvecklingen av digitala tvillingar i Sverige ska fortsätta.

Som en del i detta har projektet tillsammans med er behovsägare identifierat ett par "byggstenar" som vi ser skulle behöva utvecklas och som vi nu söker såväl samarbetspartners som finansiering för att driva vidare.

De byggblock eller arbetspaket som identifierats och som ni nu alla kan anmäla intresse för att vara med och arbeta med är:

AP1 Etablera och bibehålla nätverket en nationell hubb 
I detta arbetspaket ingår att fortsatt skapa forum och mötesplatser och säkerställa att relevanta ämnen lyfts på öppna webinarium, workshops och andra forum. Arbetspaketet kommer också att förvalta och uppdatera innehållet på den digitala samverkansplattform (digivis.se).


AP2 Stadens flöden och AI sensorerna
Detta AP handlar om att öka förmågan att tillvarata de data som är möjliga att samla in med ny teknik, samt de tekniker som nu finns tillgängliga för att analysera dessa data - såsom AI. Detta arbetspaket kommer att jobba konkret och fallbaserat med olika exempel från de kommuner som är medlemmar i projektet och hubben. 

AP3 Datarymden och skalbarhet i en nationell digital tvilling
Detta arbetspaket fokuserar på bra rutiner för datahantering. Här utforskas också hur sk dataspaces (data rymder) kan användas för detta, och hur EUs arbete med standarder, och tillhandahållandet av ex samhällsviktiga data kan vara våra tvillingar till gagn. AP kommer också utforska skalbarheten i Sveriges digitala tvillingar - från byggaktörers, till kommunens och statliga myndigheters data.

AP4 Behovsanalys användarfall
AP kommer arbeta vidare med den behovsdrivna utvecklingen. Genom att gå vidare med redan insamlade användarfall och nya som samlas in under åren för att utforska hur olika aktörer skulle kunna implementera digitala tvillingar i sina processer. Fokus kommer ske på användarfall kopplade till digital samhällsbyggnadsprocess (dvs implementering av det som tas fram i regeringsuppdragen ), beredskap- och trygghetsfrågor samt klimatanpassning.

AP5 Prototyper och användartester
I detta arbetspaket utgår vi ifrån fallstudierna och användarstudierna i från föregående arbetspaket och bygger enkla mock-ups prototyper på digitala tvillingar-lösningar som svarar mot dessa. 

AP6 Omvärldsbevakning och paketering av resultat
I detta arbetspaket ingår att fortsatt följa den utveckling som sker inom världen men framförallt på EU och nationell nivå som påverkar utvecklingen av digitala tvillingar. 

Vill du vara med? Intresseanmälan samlas in via: https://forms.office.com/e/rvy0M9T7MM