Om vi ska digitalisera sammhällsbyggnadsprocessen och få olika aktörer att samarbeta på nya sätt så kan vi inte an en ny applikation för varje samarbete. I den här videon beskriver vi hur den digitala tvillingen kan vara ett sätt att skapa ett generiskt gränssnitt för datadrivet samarbete.

AI Sammanfattning av presentationen:
Filmen beskriver konceptet och potentialen hos digitala tvillingar när det gäller att förbättra samarbete och planering i urbana miljöer. En digital tvilling är en virtuell representation av verkliga objekt och fenomen, vilket gör det möjligt att analysera, förändra och interagera med dem utan de fysiska begränsningarna som finns i verkligheten. Ett generiskt modellramverk för digitala tvillingar skulle möjliggöra snabb utveckling av nya applikationer och funktioner genom att integrera nya objekt, koncept och egenskaper till redan existerande system.

En liknelse görs till datorernas tidiga utveckling då gränssnitten var abstrakta, men blev mer intuitiva genom att låna element från den verkliga världen, såsom skrivbordet. På liknande sätt representerar digitala tvillingar en fortsättning av denna idé, men med världen som referenspunkt snarare än skrivbordet. Varje objekt i denna digitala representation kan kopplas ihop med sensordata, andra objekt, eller användarkommentarer, vilket gör att informationen kan struktureras på ett sätt som bäst löser specifika problem eller matchar olika intressenters intressen.

Filmen illustrerar ett prototypiskt system där användare kan logga in och kopplas till olika samarbetsgrupper, där var och en har sina egna datascener. Dessa scener är uppbyggda av olika lager, som kan aktiveras eller avaktiveras beroende på informationsbehovet. Användarna kan till exempel visualisera områdens utvecklingsplaner eller företagsinnovationer, samt använda en tidslinje för att se historiska data eller framtidsprojektioner. Ett scenariosystem och en bokmärkesfunktion gör det möjligt att utforska hypotetiska framtider och dela berättelser, vilket är användbart för att visualisera och kommunicera förändringar i stadsutvecklingen, såsom förändringar i koldioxidutsläpp efter invånare flyttat till specifika områden som Stockholms Royal Seaport.

Sammanfattningsvis ger filmen insikt i hur digitala tvillingar kan användas som verktyg för att hantera komplexa samarbetsbehov inom städer genom att erbjuda en flexibel och omfattande plattform för datainsamling och -visualisering.