Reflektioner från workshop Tekniska plattformar

Forskningsprojektet ”Nationell Hubb För Digitala Tvillingar” genomförde den 3 april 2025 ett öppet webinarium och efterföljande workshop på temat Tekniska plattformar för digitala tvillingar. Se de inspelade föredragen från denna dag här.
Syftet med dagen var att presentera och visa några av de tekniska plattformar som finns idag på marknaden - och skapa en större förståelse för möjligheter, och utmaningar, med dessa samt att i praktiska övningar samla in tankar kring kravställning och behov på tekniska plattformar från Sveriges digitala tvillingaktörer.
Workshopen är den fjärde som anordnas av projektet. Den första som hölls i december 2023 hade fokus på vår historik och nuläge, där vi tillsammans arbetade på en tidslinje kopplat till digitala tvillingar (läs mer om den här: Historien bakom digitala tvillingar (digivis.se)). Den andra, som hölls 1 februari 2024 hade tema ”Vision 2045” och resultatet från den ska användas in i projektets slutrapport (Läs mer om workshopen här: Vision 2045 - workshop (digivis.se)). Den tredje hölls den 8 maj med fokus Data och Interoperabilitet (läs mer om den här på digivis.se, uppdelat på flera inlägg, tex detta: https://digivis.se/anton-gustafsson-digitala-tvillingar-for-hallbara-samhallen-och-stader-2/) .
Resultatet från workshopen som presenteras nedan ger dels inspel till den rapport som projektet ska ta fram - som blir medskick till den nationella hubben angående vilka frågor den bör driva. Workshopen den 3 april ställde frågorna:
• Vilka krav har er organisation på tekniska plattformar?
• Vilka är de största utmaningarna med att välja en plattform eller upphandla en plattform?
• Vilka är de största utmaningarna som leverantör?
• Vilka är de största utmaningar som leverantör när det gäller att möta kundernas krav?
Bland svaren är det tydligt att beställare av tekniska plattformar önskar interoperabilitet och öppenhet - där det ska gå att läsa in den egna verksamhetens data, utan att den blir inlåst. Det finns flera som lyfter att tekniska plattformar behöver kunna bytas ut, och att det då ska gå att kunna skifta utan att börja om från början.
Från leverantörers sida lyft att det är svårt att skräddarsy funktionalitet för en kund, som sedan automatiskt passar för andra kunder. Samt att det upplevs att det ofta hos kunder saknas ett helhetsperspektiv på hur digitala tvillingar ska användas - de heltäckande och detaljerade användarfallen saknas - varpå det är svårt att möta kraven i produkterna som tas fram.
Avsaknaden av standarder ses som problematiskt vid kravställning och för att uppnå interoperabilitet. Förmågan att kunna läsa in de data som omfattas av standarder eller specifikationer lyfts som viktigt - men det poängteras också att de interna arbetssätten behöver förändras för att fullt ut nyttja potentialen i de tekniska plattformarna.
Svaren från deltagarna delges i oredigerad form nedan:




