Smartare trafikstyrning med fusionerad sensordata

Smartare trafikstyrning med fusionerad sensordata

Detta är en inspelning från Stockholmsstads Mötesplats smart stad webbinarium som sändes den 2024-05-24

Ivan Stankovic från Trafikkontoret presenterade hur LIDAR och AI-tekniker för trafiksignaler kan förbättra Stockholms trafikflöden och öppna för framtida innovativa trafiklösningar genom mer exakt datastyrning.

AI Sammanfattning av presentationen:
I en presentation ledd av Ivan Stankovic från Trafikkontoret, diskuterades den pågående utvecklingen av Stockholms trafiksignaler och hur ny teknik förväntas kunna förbättra trafikflödet i staden. En central del av presentationen var övergången från traditionella induktiva slingor till mer avancerade teknologier som LIDAR-sensorer och AI-baserade system.

Ivan började med att beskriva hur traditionella induktiva slingor länge varit standard för styrning av trafiksignaler, men att dessa ofta är begränsade till enkla av-och-på-funktioner, vilket inte räcker för en datadriven, smart trafikhantering. Traditionella slingor är dessutom dyra och komplexa att underhålla vilket leder till behovet av att hitta nya tekniska lösningar.

Ett alternativ som utforskas är användningen av videosensorer med AI-modeller som kan klassificera olika trafikantgrupper och därigenom tillhandahålla mer dynamisk signalstyrning. För att ytterligare utveckla denna teknik, genomfördes tester med LIDAR-sensorer. Dessa sensorer erbjuder ett större och mer exakt upptagningsområde jämfört med videokameror. LIDAR ger detaljerad information och kan spåra objekt i realtid över stora områden, vilket gör det möjligt att inte bara styra trafiksignaler utan också identifiera lediga parkeringsplatser, vilket kan hjälpa olika intressentgrupper i Stockholm såsom Stockholms parkering och stadsbyggnadskontoret.

Ivan förklarade också potentialen för en centraliserad IoT-plattform som kan integrera dessa data för mer innovativa trafiklösningar. Genom att analysera historisk data kan trafiken effektivt styras för att optimera flöden vid exempelvis evenemang eller rusningstider.

Som ett nästa steg planerar Trafikkontoret att implementera och testa dessa tekniker i fler delar av staden och överväger också en integration med en öppen dataplattform för ytterligare innovation.